Uspješno organiziran 3. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2021.

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina u subotu, 12. lipnja 2021., uspješno je organizirala i 3. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2021. U posebnim uvjetima, u pandemijikoronavirausa, okupljanje nordijskog hodača održano je uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u Trakošćanu se okupilo 300-injak nordijskih hodača iz Zagreba, Osijeka, Samobora, Preloga, Čakovca i Varaždinske županije.

Festival je održan zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, susretljivosti Dvora Trakošćan, Turističke zajednice Varaždinske županije i Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, a pod okriljem Hrvatskog saveza nordijskog hodanja. Sudionici manifestacije tako su i ove godine uživali u prekrasnom prirodnom okruženju dvorca Trakošćan i Trakošćanskog jezera, promovirajući nordijsko hodanje i pješačenje.

„Organizirati festival u uvjetima panedmijekoronavirusa velik je izazov za nas, ali uspješno smo to učinili. Upravo zbog tih posebnih uvjeta naglasak je na edukativnim, a ne zabavnim sadržajima“, rekla je predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija.

Uz četiri rute nordijskog hodanja i pješačenja oko Trakošćanskog jezera i okolicom dvorca Trakošćan, različite zahtjevnosti od 1,5 do 10 kilometara, sudionici 3. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja ove su godine imali pripremljene i turističke rute na kojima su upoznati s poviješću, kulturom, prirodom i turizmom ovog kraja i Varaždinske županije.

Davorin Antonić, predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, naglasio je da je nordijsko hodanje u godinu i pol trajanja pandemije poraslo za 400 posto.

„Za vrijeme pandemije ljudi su se okrenuli prirodi, a nordijsko hodanje je aktivnost i sport na otvorenom, 365 dana u godini“, kazao je Antonić.

U Trakošćanu je bila i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je pohvalila inicijativu Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava.

„Sudionici uživaju u ovom prekrasnom ambijentu. Nikad nije bilo bitnije voditi računa o zdravom načinu života , s obzirom da smo još uvijek u vremenu pandemije“, izjavila je Zagorec.

Sudionicima Festivala je dobrodošlicu poželio i načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

„Općina Bednja s ponosom može reći da postaje turistička destinacija, pogotovo biser Hrvatskog zagorja – Trakošćan. Udruzi nordijskog hodanja zahvalan sam na organizaciji ovog festivala i promociji Bednje i Trakošćana“, rekao je Poljak.

Festivalom nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije nastavljena je tradicija ove manifestacije. Podsjetimo da je 1. Festival 2019. godine u Trakošćan doveo više od 500 sudionika iz Hrvatske i Slovenije, a prošle je godine 2. Festival održan pod epidemiološkim uvjetima u jesenskom terminu uz sudjelovanje 250 nordijskih hodača iz Hrvatske.

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava, Varaždin