Struktura Saveza

Savez sačinjavaju klubovi nordijskog hodanja iz cijele Hrvatske. Svi klubovi čine organizacijski odbor Saveza s dva člana koji biraju edukacijski odbor, predsjednika, podpredsjednika  i tajnika. Današnji predsjednik Saveza je Krešimir Ritz, viš.sportski trener, dopredsjednik: Davorin Antonić, mag.cin., tajnica: Valentina Novosel.

Edukacijska struktura saveza

Hrvatski savez nordijskog hodanja educira:

VODITELJE nordijskog hodanja (1. nivo) – Program obrazuje stručne radnike za područje nordijskog hodanja u okviru International Nordic Walking Association (INWA) – Međunarodnog udruženja za nordijsko hodanje. S tim programom kandidati će se obrazovati za naziv: ‘VODITELJ NORDIJSKOG HODANJA’.
Temeljni cilj je osposobiti stručne radnike na području nordijskog hodanja (u nastavku NH) za promociju NH; za osnovno savjetovanje na tom području, prikazivanje pravilne tehnike NH te za pedagoški rad s pojedincima ili skupinama na početnoj razini (učenje osnova NH).

INSTRUKTORI nordijskog hodanja (2. nivo) – Program obrazuje stručne radnike za područje nordijskog hodanja u okviru International Nordic Walking Federation (INWA) – Međunarodnog udruženja za nordijsko hodanje. S tim programom kandidati će se obrazovati za naziv: ‘INSTRUKTOR NORDIJSKOG HODANJA’.
Temeljni cilj je osposobiti stručne radnike na području nordijskog hodanja (u nastavku NH) za promociju NH; za napredno savjetovanje na tom području, prikazivanje pravilne tehnike NH te za pedagoški rad s pojedincima ili skupinama na naprednoj razini (učenje svih tehnika NH); za planiranje, vođenje i nadzor vježbanja.

Nacionalni trener NH (3. nivo) i INWA International Coach( 4.nivo) – Izobrazbu/osposobljavanje za 3. i 4. nivo izvršava samo INWA na međunarodnim tečajevima/osposobljavanjima.

INWA- opći podaci

Internationa Nordic Walking Federation (INWA), jedina službena Međunarodna federacija u svijetu za promicanje nordijskog hodanja i osnovana u Finskoj 2000. godine.
INWA je jedina međunarodna organizacija ovlaštena od strane kreatora nordijskog hodanja za promicanje, razvoj i očuvanje načela i karakteristike nordijskog hodanja u svijetu. U suradnji sa stručnjacima za sport, zdravlje i fitness, INWA razvija inovativne metode poučavanja i obrazovne programe nordijskog hodanja. Također surađuje sa znanstvenim i medicinskim zajednicama koje nude smjernice istraživanja. INWA ima više od 20 službenih organizacija članica. INWA nordijsko hodanje Instruktori su certificirani u više od 40 zemalja širom svijeta.
INWA je članica međunarodne asocijacije ‘Sport za Sve’ (TAFISA) koja okuplja 132 članice te partner Svjetske zdravstvene organizacije(WHO).