Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina na konvenciji Međunarodnog saveza nordijskog hodanja u Zagrebu

Članice Udruge Drava iz Varaždina sudjelovale su na trodnevnoj konvenciji Međunarodnog saveza nordijskog hodanja (INWA), koja je prvi put održana u Hrvatskoj, u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog saveza nordijskog hodanja od 7.do 9.10. 2022.

Na konvenciji INWA-e, jedine i krovne organizacije nordijskog hodanja u svijetu, uz brojne zanimljive teme i rasprave, premijerno je predstavljen novi međunarodni „Priručnik za instruktore nordijskog hodanja“, a valja istaknuti kako je za naslovnu fotografiju izdanja izabrana ona s Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije koji u Trakošćanu organizira upravo varaždinska Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava. Na konvenciji je kroz nekoliko predavanja ponovno istaknuta zdravstvena dobrobit nordijskog hodanja za ljude svih dobi i bez obzira na fizičku spremnost. Dat je i osvrt na prvo Svjetsko prvenstvo u nordijskom hodanju, održano ove godine u Poljskoj.

Predsjednik INWA-e Aki Karihtala naglasio je kako je u 22 godine djelovanje ove međunarodne organizacije nordijsko hodanje postalo jedna od najbrže rastućih rekreativnih fizičkih aktivnosti na otvorenom, a široko se koristi i u zdravstvenim i rehabilitacijskim programima. Dodao je da je INWA sada posvećena i organizaciji natjecanja u nordijskom hodanju.

Predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Davorin Antonić podsjetio je da je Hrvatska punopravna članica INWA-e od 2010. godine. Hrvatski savez danas ima 135 instruktora i šest nacionalnih trenera te 15 klubova članica, a na premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj osvojene su dvije medalje, srebro i bronca.

Konvenciju INWA-e kao priliku za dodatnu edukaciju članstva prepoznali su i u Udruzi Drava, koja organizira okupljanja nordijskih hodača, pješaka, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. Među njima su Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije u Trakošćanu, obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave u Varaždinu, kao i drugih datuma, sudjelovanja na festivalima festivalima nordijskog hodanja diljem Hrvatske, izleti te edukacije i treninzi nordijskog hodanja, istaknula je predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija. Zainteresirani više informacija o nordijskom hodanju i aktivnostima Udruge Drava mogu dobiti na broj 095/3575494 ili upitom na adresu elektroničke pošte unhip.drava@gmail.com .