Trakošćan – novi izazov ‘Trasiranje staza za nordijsko hodanje’

Sve prisutniji pozivi struke i javnosti na kretanje u prirodi snažan je pokretač članica i članova Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina na svakodnevne organizirane aktivnosti, u svrhu popularizacije nordijskog hodanja kao i prakticiranje nordijskog hodanja za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja pojedinaca.

Poznata je činjenica da je nordijsko hodanje jedna od najmlađih sportskih disciplina, vrlo pogodna za rekreativce svih dobnih skupina (od školske dobi preko radno aktivnih osoba, osoba starije dobi za koju nema granica s naglaskom na osobe koje boluju od brojnih kroničnih i autoimunih bolesti te oporavak nakon nekih operativnih zahvata) i najprihvatljivija aktivnost na otvorenom u prirodnom ambijentu. Tijekom cijele godine, a posebno početkom proljeća u vrijeme viroza, boravak na otvorenom i suncu nužan je za stjecanje neizmjerno potrebnog imuniteta.

Važno je naglasiti da je nordijsko hodanje pravilno prirodno hodanje uz pravilno držanje tijela pomoću specijalno dizajniranih štapova za nordijsko hodanje i primjenom posebne tehnike hodanja kako bi se postigao maksimalan učinak kretanja, a to je aktivacija devedeset posto mišića tijela, te posljedično pojačana cirkulacija krvi nužna za vitalnost svakog čovjeka.

Kako bi kao udruga ostvarili sve navedeno, za naše članice i članove i sve zainteresirane građene već četvrtu godinu u Trakošćanu u suradnji s Dvorom Trakošćan, Hotelom Trakošćan, TZ Bednja, TZ Varaždinske županije, Hrvatskim savezom nordijskog hodanja, PU Ivanec, Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, Županijskim društvom Crvenog križa te Varaždinskom županijom organiziramo festival nordijskog hodanja. Sa zadovoljstvom ističemo financijsku pomoć putem Natječaja Varaždinske županije na čemu im ovim putem zahvaljujemo.

U prethodne tri godine naš prvi festival je okupio najveći broj sudionika iz osam županija „Lijepe naše”, Zagreba i susjedne Slovenije. Unatoč pandemiji održali smo kontinuitet i uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera drugi i treći festival smo realizirali u vrlo izazovnom pandemijskom ozračju što je znatno otežalo organizaciju i realizaciju manifestacije. Poznato je da su gotove sve sportske aktivnosti bile otkazane, no mi odgovaramo na sve izazove pa u tom ozračju vršimo brojne pripreme i za organizaciju 4. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2022. koje su zbog jezera bez vode postale novi izazov. Kao takvo, ipak moramo priznati jezero je vrlo zanimljivo, ali nije atraktivno kao prethodnih godina. Iz tog razloga smo ostali bez naših omiljenih staza za nordijsko hodanje oko jezera te smo krenuli u trasiranje novih nešto zahtjevnijih staza kroz šumu, naselje Meljan u pravcu Ravne gore. Bio je to zadatak u koji se uključilo četrdesetak naših članica i članova u sklopu izleta u Trakošćan 13.03.2022.

Kako bi zadovoljili sve hodačice i hodače – sudionike festivala pripremili smo: CRVENU STAZU – zahtjevnu, duljine oko 9 km koja jednim dijelom slijedi planinarsku stazu kroz šumu s većim i manjim uzbrdicama i nizbrdicama. No, svaki uloženi napor vrijedan je predivnog pogleda na naselja, brežuljke, šume livade i polja.

PLAVA STAZA – duljine 8 km, manje zahtjevnosti zbog manje visinske razlike i veće duljine asfaltne površine s pogledom od kojeg zastaje dah.

ZELENA STAZA – predviđena za osobe manjih fizičkih sposobnosti i osobe s posebnim potrebama vodi od ulaza u Zaštićeno područje uz jezero do Ribarske kućice i natrag, a za malo zahtjevnije hodače ta se staza može malo produžiti kroz šumu i tako zatvoriti krug.

Posebno nam je zadovoljstvo sudionicima festivala koji za svoje kretanje koriste kolica ponuditi novi prilaz do Ribarske kućice kako bi uživali s ostalim hodačicama i hodačima u prekrasnom krajoliku.

Ovo nije naš konačni cilj vezan za nove rute već je naša želja u suradnji s odgovarajućim institucijama trasirati staze za nordijsko hodanje koje bi ušle u turističku kartu Varaždinske županije jer ne zaboravimo da su u nekim turističkim dijelovima Hrvatske trasirane stotine kilometara staza. Potrebe za uređenim i registriranim stazama su sve veće jer u Hrvatskoj pa i u našoj županiji je znatno povećan interes za ovu sportsko-rekreativnu disciplinu. Ako se uzme u obzir da je u Europi prije pandemije bilo oko trideset milijuna nordijskih hodača, a nakon novih izazova u pandemijsko vrijeme taj je broj znatno povećan, možemo iz svega navedenog zaključiti da nordijsko hodanje nije samo trend već potreba cijelog društva kao preventiva zdravog i kvalitetnijeg života bez velikih troškova za pojedinca pa i šire društvene zajednice.

Varaždin, 14.3.2022.