Prve sutkinje nordijskog hodanja u RH

Ponos Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina

U organizaciji HRVATSKOG SAVEZA NORDIJSKOG HODANJA održan je INWA Race službeni tečaj čija je svrha osigurati članovima INWA-a (International Nordic Walking Federation) kvalificirane suce za Svjetski kup i INWA utrke.

Tečaj, a potom i ispit održan je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, 26.03.2022. Među 16 kandidata za nacionalne i međunarodne suce nordijskog hodanja bile su četiri članice Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina: Olgica Friščić, Darinka Kolarić, Sonja Kolarek i Sandra Štrlek.

Ponosni smo na naše mlade snage koje organiziranim kondicijskom treninzima održavaju fizičku spremnost tijela kako bi sačuvale vitalnost i zdravlje kao osobni benefit, a kao certificirane voditeljice nordijskog hodanja, sada kao sutkinje nordijskog hodanja dale svoj veliki doprinos široj društvenoj zajednici na edukaciji nordijskih hodača i provođenju strogih pravila utrke nordijskog hodanja kako bi utrka bila sigurna i poštena.

„Glavni cilj održanog tečaja je bio razviti dvije razine sudaca utrke:

  1.  Nacionalni sudac za nordijsko hodanje, kojemu je potrebno prethodno obrazovanje za nacionalnog trenera ili instruktora
  2.  Sudac za nordijsko hodanje kroz tečaj voditelja koji ima znanje iz nordijskog hodanja, ali to može biti entuzijastičan nordijski hodač, sudac kvalificiran za neki drugi sport ili volonter bez ikakvog znanja o nordijskom hodanju.

Za razvoj ovog tečaja zaslužan je Naohiro Takahashi. U suradnji s druga dva međunarodna trenera, Andreom di Blasiom i Marcom Maasom, razvijen je praktični tečaj na kojem su realizirani slijedeći sadržaji: pregled utrke nordijskog hodanja i pravila natjecanja, tehnike nordijskog hodanja u utrci, kako napraviti zapisnik, prva pomoć, kako promatrati NW tehniku, kako upravljati davanjem žutog/crvenog kartona, ispiti.

Nakon položenog ispita na tečaju, nacionalni suci nordijskog hodanja i suci nordijskog hodanja su dobili službeni INWA certifikat, a svi dužnosnici INWA utrke će biti uključeni u registar službenih osoba utrke, koji će biti objavljen na INWA web stranici.”