Ne mogu im ništa ni minusi ni koronavirusi

Nordijsko hodanje Karlovac korana

Ni koronavirus ni dugotrajni ovozimski minusi njih ne mogu zatočiti u zatvorene prostore. Viđamo ih svakodnevno na gradskim ulicama, a još češće u okolici Karlovca, uz Kupu, Koranu pa i Mrežnicu. Oni uvažavaju preporuke svojih liječnika i epidemiologa pa neki svakodnevno, a drugi u grupicama triput tjedno treniraju – nordijsko hodanje. Nestrpljivo iščekuju 10. i 24. travnja, kada će sudjelovati u manifestaciji „Proljeće u Karlovcu“, koju organiziraju Turistička zajednica i Akvatika.
To su zapravo redom penzioneri, članovi Sekcije nordijskoga hodanja pri Matici umirovljenika Karlovca. Sada ih je 40-ak, a s dolaskom proljeća svaki dan ih je sve više. Mnogi to rade već devet godina, bili su prvi u gradu, u razdoblju kad su te hodače sa štapovima u rukama građani smatrali čudacima pa su ih čak i porugama ispraćali. – Veseli nas što se to promijenilo i što danas sve više Karlovčana „hoda“ i individualno i u grupicama – kaže Darinka Marijanić, voditeljica Sekcije i glavni krivac njezina stalnog razvoja.
Pionirka takve rekrecije u Karlovcu je Vera Detelj, uvijek vedra vesela osoba koja zapravo “drži grupu”. Istina, zadnjih je mjesec dana u tuzi, ali ne odustaje, štoviše…

“Prije mjesec dana umro je moj muž. Snagu da to podnesem, da živim koliko je moguće normalno, daje mi ovakvo hodanje i druženje. Kao što me u život vratilo i nakon triju lakših moždanih udara, nekoliko ozljeda i operacija” – kaže nam Vera Detelj, najstarija a i najdruštvenija u Sekciji.

A Sanja Bajac najmlađa je članica, nedavno se priključila hodačima i zadovoljna je i sretna je već nakon prvih uskustava. Ona je umirovljena zdravstvena radnica, a takvih je poprilično među hodačima, bar oni znaju koliko takva rekreacija doprinosi općemu zdravlju.

Dakle, prvi štapovi za nordijsko hodanje u našem gradu bili su upravo u rukama članova Matice umirovljenika. Od 2. rujna 2020., usred pandemije koronavirusa, uključeni su u EU projekt “Kretanje nam je zapisano u genima“ koji je dobio HSNH (Hrvatski savez nordijskoga hodanja”, a provodi se pod motom “Pridruži se – aktivni u mirovini“.

Glavni cilj projekta je unapređenje kvalitete života umirovljenika i starijih osoba, a odvija se na području Zagreba, Zadra, Karlovca, Varaždina i Rijeke u trajanju od dvije godine. Članovi koji su se prijavili za sudjelovanje dobili su nove štapove i gume, s ručkama za vježbanje i majice, a treneri-voditelji upute o dodatnim vježbama jačanja kondicije polaznika.

Jedini prekid imali smo u 2020. za strogoga lockdowna. Budući da je preporuka epidemiologa aktivan boravak na otvorenome, s veseljem treniramo , ali i striktno se pridržavamo svih propisanih mjera. Jedna od najdražih aktivnosti Sekcije odlasci su na festivale nordijskoga hodanja i izleti uz obvezno upoznavanje zavičajnih znamenitosti. Tako smo prošli Hrvatskom od Međimurja, Slavonije, Zagrebačke županije, Primorja pa sve do  Starigrada Paklenice – priča nam neumorna voditeljica Sekcije Darinka Marijanić.

Nadaju se da će ubrzo nastaviti kad se procijepe i kad se epidemiološko stanje popravi. Već imaju kalendar događanja i veselio bi ih susret s kolegama iz drugih sredina poznatih po dobromu raspoloženju.

Sekcija nordijskoga hodanja članica je Hrvatskoga Saveza NH, a tako i INWA-e, međunarodne asocijacije za nordijsko hodanje, po čijemu programu i edukaciji zapravo rade hodači.

Nemjerljive su koristi nordijskoga hodanja – uvjerava nas sugovornica. Mnogostruke su, kako za tjelesno tako i za psihičko zdravlje, uvijek smo raspoloženi, veseli, jer druženje je umirovljenicima itekako dobrodošlo. Pozivamo zainteresirane da nam se pridruže, učlanjenjem u Maticu umirovljenika Karlovca. Dođite na Mažuranićevu obalu 6, sve ostalo ćemo mi organizirati!.