Festival NH Trakošćan 2020 – priopćenje

U posebnim uvjetima uspješno organiziran 2. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2020.

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina u subotu, 17. listopada 2020., uspješno je organizirala 2. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2020. U situaciji pandemije koronavirusa, uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, organizatori su okupili 250 nordijskih hodača iz Zagreba, Osijeka, Samobora i Varaždinske županije

Festival je održan zahvaljujući financijskoj i tehničkoj pomoći Varaždinske županije, susretljivosti Dvora Trakošćan, Turističke zajednice Varaždinske županije i Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja, a pod okriljem Hrvatskog saveza nordijskog hodanja. Sudionici manifestacije tako su i ove godine, ovoga puta u jesenskom terminu, uživali u prekrasnom prirodnom okruženju dvorca Trakošćan i Trakošćanskog jezera, promovirajući nordijsko hodanje i pješačenje.

„S naglaskom na nordijsko hodanje, stvorili smo jednu lijepu priču pod nazivom 2. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2020. U ova izazovna vremena uvjetovana pandemijom Covid 19 virusa uspjeli smo organizirati ugodan i siguran boravak na prostoru Dvora Trakošćan“, rekla je predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija.

Davorin Antonić, predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, naglasio je da je Udruga Drava fenomenalno odradila posao u organizacijskom smislu, ali i u epidemiološkom.

„Ovako nešto napraviti za 250 ljudi, da su svi razmaknuti. Držimo se svih uputa i to je najbitnije. Drugi put smo na Trakošćanu. Ove smo godine s obzirom na situaciju, presretni i prezadovoljni što možemo biti ovdje“, kazao je Antonić.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Miran Bojanić Morandini, istaknuo je važnost ovakvih manifestacija i za turizam.

„Varaždinska županija treća je najmanja u RH. Ali od jedinih Alpa u Hrvatskoj do dna Panonskog mora gotovo idealna ne samo za biciklizam nego i za šetanje. Nadamo se da će jedan od najvažnijih aduta u skoroj budućnosti Varaždinske županije biti boravak u prirodi. U svega nekoliko sati šetnje mogu se upoznati čuda i prirode i kulturne baštine Varaždinske županije“, dodao je Bojanić Morandini.

Sudionici 2. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja mogli su birati između četiri rute različite zahtjevnosti, oko Trakošćanskog jezera i okolicom dvorca Trakošćan. A nakon hodanja, promociju Trakošćana kao turističkog odredišta upotpunio je i ručak ponuđen sudionicima – tradicionalan jela ovog kraja – sarma i štrukli.

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne premijere, kada je na 1. Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije u Trakošćanu bilo više od 500 sudionika iz Hrvatske i Slovenije, susret nordijskih hodača i poklonika zdravog života i kretanja uspješno je organiziran i ove godine, iako je pandemija koronavirusa uvjetovala nove organizacijske zahtjeve i pokoje ograničenje.