‘Dan na Dravi’ Udruge nordijskog hodanja ‘Drava’

„Dan na Dravi“ Udruge nordijskog hodanja „Drava“ i još osam varaždinskih sportsko-rekreativnih udruga: urediti područje uz Dravu i iskoristiti njezine potencijale za sport i rekreaciju

Priopćenje za medije

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina s još osam sportsko-rekreativnih klubova, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, u subotu je obilježila Međunarodni dan rijeke Drave.

Varaždinska Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava već petu godinu redovito na rijeci Dravi organizira različite načine druženja na kojima okuplja članove. Ovogodišnjom organizacijom petog „Dana na Dravi“ okupila je i druge udruge i klubove koji za svoje aktivnosti koriste područje rijeke Drave pa su se tako uključili Klub podvodnih aktivnosti Drava, Orijentacijski klub Varaždin, Streličarski klub Cekin, Kajak kanu klub Varteks, Trkački klub Marathon 95, SRD 315 Sjeverozapad, Športsko-ribolovni klub Varaždin i Triatlon klub Sjever, koji su građanima prezentirali svoje aktivnosti i sportove na prostoru Dravskog kupališta. Udruga Drava promovirala je nordijsko hodanje kao jedan od najzdravijih, najefikasnijih i najjeftinijih oblika rekreacije te organizirala besplatnu edukaciju za zainteresirane građane kako bi obilježili i Europski tjedan sporta.

Na „Danu na Dravi“ bio je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Vjerujem da svi vi, članovi naših sportskih udruga koje puno svojih aktivnosti provodite upravo na rijeci Dravi, najbolje znate i vidite na čemu sve treba još raditi, što moramo unaprijediti i kako naša rješenja u potpunosti okrenuti prirodi. Zato vam hvala na organizaciji ovog događaja. Također želim dati podršku radu vaših klubova i posebno želim potaknuti naše sugrađane da se uključe u vaše aktivnosti, da se okušaju u nordijskom hodanju koje je zaista pristupačan oblik rekreacije za sve životne dobi – poručio je gradonačelnik Bosilj.

U Varaždinu je bio i predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Davorin Antonić koji je naglasio da je Udruga Drava vrlo aktivna u promoviranju nordijskog hodanja i u tome ima podršku Saveza. Kazao je da nordijsko hodanje bilježi stalni porast broja hodača, a od ove godine je i natjecateljska aktivnost sa sudjelovanjem hrvatskih nordijskih hodača na svjetsko prvenstvu.

U sklopu programa „Dana na Dravi“ održan je i okrugli stol pod nazivom „Što nas svrbi“, uz sudjelovanje predstavnika sportsko-rekreativnih udruga i klubova te predstavnika Grada Varaždina, a tema je bila uređenje područja uz rijeku na dobrobit svih koji uživaju u ljepotama Drave.

Okrugli stol smo organizirali kako bi naše udruge iznijele svoja razmišljanja i prijedloge što urediti na Dravi kako bi se na nju privuklo što više građana. Primjerice, osvjetljavanje šetnice od pješačkog mosta, šetnice koju za rekreaciju ili šetnju mnogi koriste i u večernjim satima, predloženo je da komunalni redari malo više kontroliraju područje uz Dravu. Također, htjeli smo čuti što gradska vlast planira s Dravom i njezinim uređenjem kako bi se iskoristili potencijali za sport i rekreaciju – kazala je Olgica Friščić iz Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava.

Varaždin, 24.09.2022.