5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – TRAKOŠĆAN 2023.

Povodom Svjetskog dana kretanja Udruga nordijskog hodanja i pješačenja DRAVA i Varaždinska županija pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza nordijskog hodanja organiziraju u subotu 06.05.2023. u Trakošćanu

Program:

od 9:00 do 11:00 PRVENSTVO HRVATSKE u nordijskom hodanju

od 10:00 do 11:00 okupljanje sudionika, piće dobrodošlice, okrepa

od 11:00 do 11:15 sati – svečano otvorenje festivala

od 11:15 do 11:30 sati – zajedničko vježbanje

od 11:30 do 14:30 sati – formiranje grupa, hodanje stazama različitih zahtjevnosti po ravnom i tvrdom (asfaltnom) terenu, uzbrdicama i nizbrdicama, šumskom terenu

od 12:00 do 16:00 sati – glazbeno-zabavni program, posjet Muzeju, Suvenirnici, uživanje u laganoj šetnji

12:30 do 14:30 mjerenje šećera u krvi i tlaka

od 13:00 do 16:00 ručak za volontere i članove organiziranih grupa

od 16:00 do 16:30 sati – aktualnosti nordijskog hodanja u završnoj riječi predsjednika HSNH-a i domaćina, podjela medalja najuspješnijim natjecateljima PRVENSTVA HRVATSKE u nordijskom hodanju, zatvaranje festivala

Rutama na svim stazama osigurana je pratnja volontera medicinske struke i voditelja nordijskog hodanja. Za potpuni ugođaj potrebna je prikladna obuća, odjeća i voda za piće.

Kategorije sudionika – sve dobne skupine (predškolska dob, školska dob, srednja i zlatna dob te osobe s invaliditetom i posebnim potrebama).

Discipline – nordijsko hodanje i hodanje

Svaki sudionik preuzima osobnu odgovornost za moguće posljedice, a za maloljetne osobe i osobe s invaliditetom odgovornost preuzimaju osobe u njihovoj pratnji.

Dobrodošli u Trakošćan na obilježavanje SVJETSKOG DANA KRETANJA koji obiluje hodanjem, zanimljivostima, opuštanjem u netaknutoj prirodi na 20 km

STAZA NORDIJSKOG HODANJA

Povodom Svjetskog dana kretanja u sklopu 5. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2023. koji će se održati u Trakošćanu 6.5.2023. organizatori su pripremili pet staza kako bi zadovoljili sve interese i potrebe nordijskih hodača i hodača

Na staze se kreće nakon vježbanja u 11:30 pod vodstvom instruktora nordijskog hodanja u pratnji volontera zdravstvene struke i članica i članova Udruge Drava
Iako je kružna staza oko jezera zanimljiva za brojne šetače mi smo u izostanku iste trasirali dvije staze na suprotnoj strani zaštićenog područja kroz šumu iza hotela teške i srednje teške te laganu stazu duljine 5 km cestom u pravcu naselja Jamno.

CRVENA STAZA, veće zahtjevnosti, duljine 9.5 km, prelaskom ceste iza hotela ulazi se u šumu i planinarskom stazom oko 45 minuta hodanja po ugodnom šumskom putu koji se lagano penje do sela Vrbanići te se dalje nastavlja asfaltnom cestom prema Meljanu do uspona na Ravnu Goru i istim putem do mjesta polaska.

PLAVA STAZA, srednje teška, duljine 7.5 km, koja također nakon prelaska ceste ulazi u šumu i slijedi planinarski put do sela Vrbanići, a zatim se asfaltiranom cestom spušta prema jugu i kroz udolinu izlazi na županijsku cestu te nakon 0.3 km zatvara kružnu stazu.

ZELENA STAZA, lagana, duljine 4 km, kreće se novom šetnicom kraj jezera do Ribarske kućice u pratnji stručnog vodiča uz obilje informacija o flori i fauni ovog područja uz kraće zadržavanje na devetoj info točki. Nakon kratke stanke slijedi lagani uspon šumskim putem, hodanje i povratak kružnom stazom prema Dvorcu.

NARANČASTA STAZA koja slijedi dio Marijanskog hodočasničkog puta, lagana staza, duljine 5 km, prolazi samo asfaltiranim putem uz jedan mali uspon prema hotelu, potom se spušta prema županijskoj cesti u smjeru naselja Cvetlin do ulaza u naselje Jamno. Kolona će se kretati u normalnom režimu prometa uz povremeni nadzor policijske ophodnje. Nakon kratkog odmora na okretištu slijedi kratak odmor i povratak istim putem do mjesta polaska.

TURISTIČKA RUTA – „Put vila”: duljine 2 do 3 km (ovisno o spremnosti sudionika), uz pratnju turističkog vodiča i instruktora nordijskog hodanja i pratnje volontera medicinske struke i članova Udruge Drava.
Kratak program turističke rute: kreće se po najavi službenog voditelja laganom šetnjom u smjeru dvorca uz kraća zadržavanja uz stručna izlaganja stručnog vodiča o zanimljivostima i prirodnim ljepotama te turističkih potencijala ovog kraja. Prema osobnim željama i sposobnostima sudionici ove rute mogu uz pratnju krenuti novom uređenom stazom do Ribarske kućice uz kratka zadržavanja na 9 info točaka gdje se možete dodatno informirati o flori i fauni Zaštićenog područja i bednjanskog kraja u cjelini.
Naziv staze nas upućuje na brojne zanimljivosti koje će vas dodatno educirati.
Napomena: poznata je činjenica da radovi na izmuljavanju jezera neće biti dovršeni u planiranom roku pa će vas i ove godine dočekati bez vode, ali u nadi da će nas iduće godine dočekati u punom sjaju za ovu smo godinu pripremili pregršt drugih sadržaja i novih staza.

Dodatno:

  • U slučaju potrebe organizator zadržava pravo promjene
  • Svi sudionici preuzimaju osobnu odgovornost za moguće nezgode, a zbog medijskog praćenja molimo suglasnost za fotografiranje. Ako nam uskraćujete suglasnost molimo da se krećete izvan dosega kamera te da se javite organizatoru.
  • Za potpuni doživljaj potrebna je prikladna obuća i odjeća i voda.
  • Za sve sudionike domaćin osigurava voditelje i pratnju na rutama, medicinsku pratnju na rutama, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi (od 12:30 do 14:30), vježbanje, glazbeno-zabavni program, popust na ulaznice u Muzej i stručne vodiče na Zelenoj i Turističkoj ruti.
  • Želja nam je poduzeti sve kako bi naši gosti u potpunosti uživali u blagodatima prirode, povijesti, tradiciji, gostoprimstvu, gastronomiji i turističkoj ponudi Varaždinske županije u cjelini.
  • U „završnoj riječi” će predsjednik HSNH Davorin Antonić informirati prisutne o novostima u nordijskom hodanju, nakon čega slijedi proglašenje i podjela medalja najuspješnijim natjecateljicama i natjecateljima drugog kola PRVENSTVA HRVATSKE u nordijskom hodanju.
  • I naš peti Festival Trakošćan 2023. će biti realiziran u posebnom ambijentu Trakošćanskog jezera koje je nakon sedam desetljeća bez vode zbog vađenja velikog sloja mulja kako bi se jezeru vratio prvobitni sjaj i obnovila njegova flora i fauna. Ovaj festival će našim gostima ostati u sjećanju i na natjecanje u nordijskom hodanju, PRVENSTVU HRVATSKE 2023. koje će se održati 06.05.2023. od 9:00 do 11:00 sati na kružnoj stazi oko Dvorca Trakošćan.

Želite li u Trakošćanu provesti vikend Hotel Trakošćan nudi pregršt svojih usluga. Info i kontakt na stranici za rezervaciju https://www.hotel-trakoscan.hr/ ili na broj +385 42 440 800 ili na e-mail adresu info@hotel-trakoscan.hr. Želite li kao sudionici festivala povoljnije uvjete smještaja u Hotelu Trakošćan kontaktirajte Željku Horvat, direktoricu prodaje na 0993888735.
Za sve dodatne informacije molim obratiti se na: Katica Kalajdžija, mob. broj 0953575494 ili unhip.drava@gmail.com.

Želite li popust od 50 posto na cijenu ulaznice javite se na info točku za prijave 6.5.2023. od 10:00 do 11:00 sati. Popust vrijedi za vrijeme festivala.

Hvala našim sponzorima i donatorima: Varaždinskoj županiji, Županu i TZ VŽ, Općini Bednja i TZ općine Bednja, Muzejskoj ustanovi Dvor Trakošćan, Javnoj ustanovi PRIRODA Varaždinske županije, Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske Županije, Društvu crvenog križa Varaždinske županije, tvornici MARLEX d.o.o., društvu MARTI d.o.o., trgovačkom društvu VARKOM d.o.o., DSR GOROVO iz Opatije, Hrvatskom savezu nordijskog hodanja i volonterkama i volonterima Udruge Drava.

Radujemo se vašem dolasku!

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava,
V. Vežića 14a,
42000 Varaždin,
unhip.drava@gmail.com,
tel.: 0953575494,
OIB:78866457139,
IBAN: HR5223600001102671960