4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru

Društvo za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Samobor poziva sve zainteresirane na 4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru koji će se održati u subotu 10. rujna 2022. pod geslom „Tko hoda zlo ne misli“.

Festival je osmišljen kao zajedničko nordijsko hodanje i pješačenje osoba svih dobnih kategorija, uključujući i osobe s invaliditetom, u svrhu poticanja na bavljenje rekreacijskim aktivnostima i unaprjeđenja zdravlja, a organizira se uz potporu Grada Samobora, Zagrebačke županije, Saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ Zagrebačke županije, Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, Samoborskog športskog saveza i Gradskog društva Crvenog križa Samobor.

Sudionici festivala mogu odabrati jednu od četiri staze različitih duljina i stupnjeva težine koje prolaze različitim dijelovima Samobora. Svaka će staza od starta do cilja imati svojeg voditelja nordijskog hodanja te pratnju volontera Crvenog križa.

Staza „Samobor u srcu“ je laganog intenziteta i prolazi centrom grada pored najznačajnijih samoborskih kulturnih znamenitosti, odnosno uključuje elemente turističkog razgledavanja, uz planiranu stanku i izlaganje turističkog vodiča ispred Samoborskog muzeja. Za sudionike festivala omogućen je besplatan ulaz u muzej.

Staza „Samoborček“ je laganog intenziteta i prati trasu nekadašnjeg vlaka koji je povezivao Samobor i Zagreb, uz planiranu stanku i okrepu na pola puta, baš kao što su se Samoborčekovi putnici krijepili kod Žnidaršića.  

Staza „Gospon Fulir na Tanc placu“ je srednje težine te prolazi pored Starog grada Samobora i kapele Svete Ane, uz planiranu stanku i okrepu na poznatom Tanc placu u perivoju Anindol, gdje su svojedobno snimljeni poznati kadrovi filma „Tko pjeva zlo ne misli“.

Staza „Vidikovac“ je najteža od ponuđenih staza i namijenjena je osobama u dobroj fizičkoj kondiciji, a prolazi središnjim gradskim Trgom kralja Tomislava, parkom Vugrinščak i perivojem Anindol, sve do vidikovca Tepec odakle puca prekrasan pogled na Samobor i okolicu. 

Za najmlađe sudionike festivala osmišljena je igraonica „Mali Perica“ sa zabavnim rekreacijskim aktivnostima te uz stručne voditelje.

Sudionici festivala imat će priliku izmjeriti tlak i šećer u krvi zahvaljujući volonterima Gradskog društva Crvenog križa Samobor te dobiti opće i individualne savjete o pravilnoj prehrani zahvaljujući studentima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U četvrtak 08.09.2022. za voditelje sportske rekreacije s područja Zagrebačke županije i zainteresirane građane grada Samobora bit će organizirano stručno predavanje o nordijskom hodanju, odnosno višestrukim koristima i pozitivnim učincima rekreacije i fizičke aktivnosti na zdravlje.   

Okupljanje sudionika, otvaranje manifestacije te završno druženje odvijat će se ispred Centra za mlade Bunker u Samoboru, koji je ujedno početna i završna točka svih staza kojima će se kretati sudionici festivala.

Veselimo se Vašem dolasku i nadamo se ćete uživati u ljepotama samoborskog kraja!