Najava 2. Festivala nordijskog hodanja u Samoboru

Najava za festival!

Društvo za športsku rekreaciju „Šport za sve“ Samobor nastavilo je 18. svibnja 2020. sa svojim redovitim aktivnostima, pa tako i s treninzima nordijskog hodanja dvaput tjedno. Nakon dvomjesečnog prekida, okupilo se 15-ak članica, koje su pod vodstvom trenerice Ljiljane Šurbek Bošnjak nastavile obilaziti stare i otkrivati nove hodačke ture po gradu Samoboru i njegovoj okolici. 

A sve je započelo u travnju 2018. godine kad je održana prva radionica nordijskog hodanja pod vodstvom prof. dr. sc. Gordane Furjan-Mandić s Kineziološkog fakulteta. U deset dvosatnih radionica sudjelovalo je 20-ak polaznica, a otad do danas velik broj hodačica pridružio im se „u hodu“. 

Nakon radionice 2018. g., nakon upoznavanja, međusobnog, ali i hodačkih tura po samoborskom kraju, 2019. godine uslijedili su treninzi nordijskog hodanja na Jarunu i na Bundeku, zatim po slovenskim pograničnim mjestima, te festivali i pohodi izvan Samobora. 

Već 3. veljače 2019. g. sudjelovale su samoborske nordijke u pješačkom pohodu na Oštrc, koji već tradicionalno organizira njihovo matično društvo. Ispred Planinarskog doma „Ivica Sudnik“ na Velikom Dolu radionicu nordijskog hodanja vodio je Krešimir Ritz, certificirani instruktor Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, a potom je slijedio uspon Hofmanovom stazom na Oštrc. 

Samoborke su potom krajem ožujka sudjelovale na 1. Festivalu nordijskog hodanja u Trakošćanu, zajedno s više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske. 

U travnju je u samoborskom parku Vugrinščak započela druga radionica nordijskog hodanja, odnosno desetak jednosatnih edukativnih treninga, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Gordane Furjan-Mandić. 

U Slunju i Rastokama održan je 1. svibnja 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Karlovačkoj županiji, a Samoborke su pritom odabrale 5 km dugačku Stazu slunjskih velikana.

U povodu Svjetskog dana sporta, samoborske su nordijke 25. svibnja, zajedno sa 180 sudionika iz cijele Hrvatske, sudjelovale na 2. Zagrebačkom festivalu nordijskog hodanja – “Zagrebačkim mostovima”.

Početkom ljeta dobro poznate samoborske staze zamijenile su onima na Pagu. Prošetale su Mandrama i Šimunima, a posjetile su i Lunjske maslinike. 

Hodanje po samoborskim ulicama, trgovima, brdima, šumama, livadama nastavljeno je i tokom ljeta, a već tada se „ispitivao teren“ za 1. Festival nordijskog hodanja i pješačenja, koji je održan 14. rujna sa 250 sudionika iz cijele Hrvatske. 

Na 4. Varaždinskom festivalu nordijskog hodanja i pješačenja “Uvijek u pokretu“, uz 650 sudionika iz cijele Hrvatske 28. rujna su po varaždinskom kraju hodale i samoborske nordijke. Uživale su u ljepotama Varaždina, a pogledale su i izložbu festivala nordijskog hodanja. 

Nordijske su hodačice 6. listopada sudjelovale i u tradicionalnom jesenskom pohodu na Okić, gdje je i opet organizirana radionica nordijskog hodanja. 

Ovu su pak godinu, uz redovite treninge utorkom i četvrtkom, samoborske nordijske hodačice započele pješačko-nordijskim pohodom na Oštrc 2. veljače, uz stručno vodstvo voditelja nordijskog hodanja, pridruživši se tako ostalim hodačima – planinarima. 

„Korona vrijeme“ u ožujku privremeno je prekinulo grupne treninge samoborskih nordijskih hodačica, no pojedinačnih tura nije nedostajalo. Sve to kako bi hodačice održale formu uoči 2. Festivala nordijskog hodanja koji bi se trebao održati 12. rujna 2020. godine na dobro im poznatom samoborskom terenu. Vidimo se!