ŠTO ĆETE DOBITI U SKLOPU PROJEKTA KRETANJE NAM JE ZAPISANO U GENIMA?

Provedbom projekta Kretanje nam je zapisano u genima želimo riješiti problem socijalne isključenosti umirovljenika i starijih osoba.
Sudjelovanjem u projektu u trajanju od 2 godine umirovljenici će biti dio besplatne provedbe inovativnog programa za 250 umirovljenika u 5 gradova (Zagreb, Varaždin, Zadar, Karlovac i Opatija) u svrhu njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdrastvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu hodanjem.

Jedna od prvih aktivnosti koju ljudi nauče nakon rođenja e hodanje i možemo reći da nam je ono zapisano u genima. Jednako tako, hodanjem se čovjek oslobađa stresa. Aktivnost potiče lučenje hormona sreće, što je siguran put ka zdravom i ispunjenom životu.

U sklopu projekta jačat će se: socijalne, kognitivne, emocionalne i kreativne vještine, smanjiti usamljenost, poticati cjeloživotno učenje i stjecanje novih znanja i vještina te razvijati socijalne inovacije u radu s umirovljenicima.

REZULTATI SUDJELOVANJA U PROJEKTU

Dobrobiti za društveni život: uz održavanje kulture i tradicije, te pozitivnim utjecajem na odnos životnih partnera, umirovljenici će stvoriti novi, širi krug prijatelja i doživjeti nov način komunikacije. Dobrobiti za fizičko zdravlje: oblikovanje tijela, održavanje tjelesne kondicije, povećanje snage i jačanje imunološkog sustava.

CILJEVI PROJEKTA

Cilj projekta je provedba inovativnog programa za 250 umirovljenika u svrhu njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdravstvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu hodanjem. Nordijsko hodanje je oblik tjelesne aktivnosti gdje je obično, prirodno hodanje pojačano dodavanjem posebno dizajniranih štapova za Nordijsko hodanje. U usporedbi s hodanjem bez štapova Nordijsko hodanje ima bolje efekte na tijelo i cjelokupni organizam.

Način života ostavlja pozitivne i negativne posljedice.
Uvažavajući činjenicu da je opstanak i razvoj čovjeka tijekom povijesti bio uvjetovan motoričkom aktivnošću, kretanjem, treba uvažiti i istinu da nekretanje izaziva brojne negativne posljedice. Očuvanje i unapređenje tjelesnog i mentalnog zdravlja postaje imperativ vremena. Tjelovježba ima pozitivan utjecaj na pojedine čimbenike rizika za razvoj koronarne bolesti srca te pozitivno utječe na smanjenje prekomjerne tjelesne težine. Sprečavanje nastanka bolesti znatno je učinkovitije i jeftinije nego liječenje, pri čemu bitnu ulogu ima sustavna tjelesna aktivnost.

Letak/Brošura