Kretanje nam je zapisano u genima

HRVATSKI SAVEZ NORDIJSKOG HODANJA dobio je projekt koji je financiran novcem iz fondova EU

‘Kretanje nam je zapisano u genima’ (UP.04.2.1.09.0015)

 

Vidi dokument

Naziv korisnika (nositelja) potpore: Hrvatski savez nordijskog hodanja
Kradi naziv: HSNH
OIB: 03301965921
Adresa: Hinka Wurtha 2, 10000 Zagreb
Naziv projekta: Kretanje nam je zapisano u genima
Šifra poziva za dostavu projektnih prijedloga: UP.04.2.1.09.0015
Naziv poziva za dostavu projektnih prijedloga: „Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogćdnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika
Lokacija projekta: grad Zagreb, grad Zadar, Karlovačka županija, Primorsko goranska županija, Varaždinska županija
Naziv partnera: Triatlon klub Zadar, Stjepana Radida 10/2, 23000 Zadar, OIB: 79243095913
Ukupna vrijednost projekta: 1.568.616,00 kn
Ukupna vrijednost potpore: 1.568.616,00 kn
Razdoblje provedbe projekta: 01.06.2020. -01.06.2022. godine

Kratki opis projekta

Cilj projekta je provedba inovativnog programa za 250 umirovljenika u svrhu njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdravstvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu hodanjem. Hodanjem se čovjek oslobađa stresa jer aktivnost potiče lučenje hormona sreće, što je siguran put sreći i zadovoljstvu. Hodanje je jedna od prvih aktivnosti koje smo naučili nakon rođenja, odnosno zapisano nam je u genima.

Projekt će se odvijati u 5 gradova: Zagreb (3 lokacije), Karlovac, Zadar (2 lokacije) , Varaždin i Rijeka.

Nordijsko hodanje je u usporedbi s hodanjem bez štapova ima bolje efekte na tijelo i na cjelokupni organizam, zbog ravnomjerno raspoređenog opterećenja tijela tijekom gibanja; kod običnog hodanja kompletno opterećenje odlazi na donje ekstremitete i zglobove dok se tijekom nordijskog hodanja oslanja na štapove rasterećujući donji dio tijela i koristeći snagu ruku i ramena.

Glavni cilj projekta je unapređenje kvalitete života umirovljenika i starijih osoba na području grada Zagreba, Zadra, Karlovca, Varaždina i Rijeke.

Krajnji korisnici projekta su umirovljenici koji žele nastaviti sa aktivnim životom nakon što odu u mirovinu, ali i njihove obitelji (djeca, unuci), čime se potiče međugeneracijska solidarnost širenjem iskustava i entuzijazma zajedničkim rekreativnim aktivnostima.

Na web stranici nordijsko-hodanje.com su dostupne informacije o uvjetima koje osoba treba ispunjavati za sudjelovanje, kao i prijavnica, upitnik o osobnim podacima, te mjesto za učitavanje potvrde o umirovljeničkom statusu.

Na grupi od 50 ljudi (u Zagrebu) provesti će se i znanstveno istraživanje o utjecaju nordijskog hodanja na kardiovaskularni sustav te na optimalizaciju sastava tijela u smjeru smanjenja potkožnog masnog tkiva. Cilj tog istraživanja je dokazati da trenažni sustavi izazivaju pozitivnu promjenu kroz jačanje muskulature te smanjenje pretilosti.